2011. június 2., csütörtök

A leves hazudik

Igen, ez a címe annak a könyvnek, amit épp olvasgatok. Eddig is biztos voltam abban, hogy valamit rosszul csinálunk, de a könyv olvasása közben meg is bizonyosodtam, pedig még csak az elején tartok. Arról szól, hogy mit is eszünk... Hogy mit jelent a levespor hátoldalán az aroma kifejezés, hogy ...
"A X (gyártó)... Húsleves csigatésztával nevű terméke például csak két gramm szárított tyúkot tartalmaz, granulátum formájában. Ez nem több, mint 7 gramm eredeti tyúknak felel meg (nedves tyúk elnevezéssel). Természetesen nincs a világnak olyan szakácsa, aki ebből tyúkízt tudna varázsolni négy tányér leveshez. A X képes erre egy gramm aromával: a gyári ízzel."
"Az ízváltozásokhoz gyakran elképzelhetetlenül kicsiny mennyiségek elegendőek. A 2-acetyl-l-pírolin, amely a kenyérhéj ízéért felel, kilónként már 70 milliomodnyi gramm mennyiségben is elegendő."
"A világ teljes epertermése az amerikai epertermék-szükséglet 5%-ának fedezésére lenne épphogy csak elég." És akkor hol van Európa...
"A Haarmann and Reimernél a fürészporból eperaromát állítanak elő. A pontos eljárás természetesen titkos. Mivel azonban az ízmérnökök is büszkék találmányukra, a holzmindeni urak egyike elárulja az eljárást. Veszünk egy kis fűrészport, pontosabban ausztrál fűrészport. Elkeverjük alkohollal, vízzel és néhány egyéb összetevővel (titkos, titkos!) Mindezt egy kicsit főzni kell - folytatja a H. and R. művésze - és hamarosan kellemes, természetes eperaromát kapunk."




Természtes, mert természetes anyagokból készül. Számomra eddig a természetes ebben az esetben az eper volt. De Európában természetes aroma lehet a lócitrom is (még ha kókusztejet is utánoz), mert természetes alapanyag. Így aztán teljesen fölösleges olvasgatni a zacskók, dobozok hátulját. Oké nem lesz benne E-... , de eper sem, meg csirke sem, meg semmi, csak ízfokozó. Van pl. kenyérhéj íz.
Gondoljátok végig, a zöldség íze nem mindig egyforma, megromlik... ebből nem tud mindig azonos minőséget varázsolni a gyártó. Egyszerűbb ha vesz egy paradicsomaromát (ami mindig tök egyforma ízű), készült pl. penészgombából, papucsállatka váladékából és hajnali harmatos füvön násztáncát járó szúnyogból, és abból lesz majd a jó kis pizza. Ja, és vegyen kérem még a paradicsom ízhez egy kis házias ízt is, kilója 2 Euro és garantáltan elég 1000 pizzához. Válljék egészségünkre!
Folyt....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

2011. június 2., csütörtök

A leves hazudik

Igen, ez a címe annak a könyvnek, amit épp olvasgatok. Eddig is biztos voltam abban, hogy valamit rosszul csinálunk, de a könyv olvasása közben meg is bizonyosodtam, pedig még csak az elején tartok. Arról szól, hogy mit is eszünk... Hogy mit jelent a levespor hátoldalán az aroma kifejezés, hogy ...
"A X (gyártó)... Húsleves csigatésztával nevű terméke például csak két gramm szárított tyúkot tartalmaz, granulátum formájában. Ez nem több, mint 7 gramm eredeti tyúknak felel meg (nedves tyúk elnevezéssel). Természetesen nincs a világnak olyan szakácsa, aki ebből tyúkízt tudna varázsolni négy tányér leveshez. A X képes erre egy gramm aromával: a gyári ízzel."
"Az ízváltozásokhoz gyakran elképzelhetetlenül kicsiny mennyiségek elegendőek. A 2-acetyl-l-pírolin, amely a kenyérhéj ízéért felel, kilónként már 70 milliomodnyi gramm mennyiségben is elegendő."
"A világ teljes epertermése az amerikai epertermék-szükséglet 5%-ának fedezésére lenne épphogy csak elég." És akkor hol van Európa...
"A Haarmann and Reimernél a fürészporból eperaromát állítanak elő. A pontos eljárás természetesen titkos. Mivel azonban az ízmérnökök is büszkék találmányukra, a holzmindeni urak egyike elárulja az eljárást. Veszünk egy kis fűrészport, pontosabban ausztrál fűrészport. Elkeverjük alkohollal, vízzel és néhány egyéb összetevővel (titkos, titkos!) Mindezt egy kicsit főzni kell - folytatja a H. and R. művésze - és hamarosan kellemes, természetes eperaromát kapunk."




Természtes, mert természetes anyagokból készül. Számomra eddig a természetes ebben az esetben az eper volt. De Európában természetes aroma lehet a lócitrom is (még ha kókusztejet is utánoz), mert természetes alapanyag. Így aztán teljesen fölösleges olvasgatni a zacskók, dobozok hátulját. Oké nem lesz benne E-... , de eper sem, meg csirke sem, meg semmi, csak ízfokozó. Van pl. kenyérhéj íz.
Gondoljátok végig, a zöldség íze nem mindig egyforma, megromlik... ebből nem tud mindig azonos minőséget varázsolni a gyártó. Egyszerűbb ha vesz egy paradicsomaromát (ami mindig tök egyforma ízű), készült pl. penészgombából, papucsállatka váladékából és hajnali harmatos füvön násztáncát járó szúnyogból, és abból lesz majd a jó kis pizza. Ja, és vegyen kérem még a paradicsom ízhez egy kis házias ízt is, kilója 2 Euro és garantáltan elég 1000 pizzához. Válljék egészségünkre!
Folyt....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...